Kostickylega.cz se přestěhovali na novou doménu kostickyshop.cz, fungujeme bez omezení.
 obchod@kostickylega.cz  +420 602 312 854
 stavebnice
Dle série
Dle věku
U nás je možné platit pomocí

Světové rekordy LEGO staveb

Vždycky jste toužili po tom, aby vaše jméno bylo zapsáno v Guinessově knize rekordů, ale odjakživa je vám jasné, že extrémně dlouhé běžecké maratony, či tahání kamionů pouze pomocí zubů není vaše parketa? Pak pro vás máme dobrou zprávu. Mezi rekordmany se můžete zapsat i díky „obyčejné“ stavbě z LEGO. Tedy, pokud máte v garáži přebytečných 5 335 221 kostiček této stavebnice.

Nejvyšší nebo nejdelší?

Stavebnice LEGO měla od počátku svého vzniku mnohem větší úspěch, než si kdy její tvůrce vůbec představoval. Není tak divu, že s rostoucím zájmem o stavění se stavitelé začali předhánět v tom, komu se podaří postavit vyšší nebo delší stavbu.

Hlavní boje mezi staviteli jsou bezpochyby o nejvyšší stavbu. Úplně první oficiálně zaznamenaný rekord pochází již z roku 1980. Tehdy se v britském městě Milton Keynes podařilo postavit věž vysokou 13,1 metrů. Tento rekord byl v průběhu let postupně překonáván a stranou nezůstala ani Česká republika. Roku 2012 jste tak v Praze mohli sledovat, jak se staví věž ze 450 tisíc kostiček. Ta nakonec vyrostla do úctyhodné výšky 32,5 metrů a právem se zapsala do knihy rekordů. Jak se ale říká, rekordy jsou od toho, aby se překonávaly. Prvenství tak České republice vydrželo pouze do roku 2016, kdy byla v německém Legolandu postavena věž vysoká 35,5 metrů.

Stavět takto vysoké věže je však technicky náročné a proto se vedou boje i o další rekord – nejdelší stavbu z LEGO. Tento rekord ale drží pevně ve svých rukou město Turín. Roku 2005 postavili z LEGA stonožku, která měřila 1578 metrů. Po přeměření od komisařů se právem zapsala jako nejdelší LEGO stavba na světě.

Co se stane, když dáte dohromady miliony kostiček?

Žádná z předchozích staveb se ale, alespoň do počtu použitých dílků, nemůže rovnat rekordu, který vznikl v roce 2017 v Anglii. Automobilový výrobce Land Rover chystal premiéru svého nového terénního vozu, Land Rover Discovery. A protože to byl jejich nejdůležitější model roku, rozhodli se i jeho slavnostní odhalení pojmout se vší parádou.

(obrázek z www.landrover.com)

Automobilka si tak nevymyslela nic menšího, než nechat svůj nový model projet pod slavným Tower Bridge. Tedy, pod jeho modelem, kompletně postaveným z LEGO. Ke splnění tohoto plánu tak bylo potřeba 5 měsíců práce a neuvěřitelných 5 335 200 kostiček této stavebnice.  Jenže to autorům, v čele s profesionálním stavitelem LEGO staveb Duncanem Titmarshem, rozhodně nestačilo. Ten totiž celý koncept připravoval téměř 2 roky a na všechny další menší stavby spojené s touto akcí použil více než 30 milionů kostiček. Pro představu, vedle již zmíněného mostu byla postavena závodní plachetnice jako připomínka tradice, kterou automobilka v těchto závodech má a  dvě typické britské krajiny – piknik na venkově a skalnaté pohoří, jako ukázka míst, po kterých se noví majitelé budou se svým „teréňákem“ určitě prohánět. Pokud byste navíc všechny použité kostičky položili vedle sebe, mohli byste propojit centrum Londýna a Paříže.

Model Tower Bridge překonal dosavadního rekordmana o více než 470 000 dílků a právem se usadil na pomyslném trůnu největších LEGO staveb. Se soutěživostí, která však mezi staviteli panuje, je jisté, že na něm nezůstane sedět dlouho.

Kostičky Lega

email: obchod@kostickylega.cz

Někdo LEGO jenom prodává. My ho milujeme. A díky tomu víme, proč si LEGO kupujete a co od něho očekáváte. Rádi o „legu“ i píšeme, zjišťujeme o něm zajímavosti, podrobnosti. LEGO je prostě vášeň na celý život.