Kostickylega.cz se přestěhovali na novou doménu kostickyshop.cz, fungujeme bez omezení.
 obchod@kostickylega.cz  +420 602 312 854
 stavebnice
Dle série
Dle věku
U nás je možné platit pomocí

LEGO dávno není jen klučičí stavebnice. Vyrábí série i pro holky

Ačkoliv se může zdát, že stavebnice LEGO jsou primárně pro chlapce, LEGO designéři se snaží cílit také na dívky. Speciální stavebnice přizpůsobené oblíbeným kratochvílím dívek se vyrábí již od sedmdesátých let a jsou velmi úspěšné – v dnešní době například boduje LEGO Friends.

LEGO Homemaker

LEGO s výrobou dívčích stavebnic začalo už v roce 1971, kdy vyšly první modely série Homemaker, která byla speciálně designovaná pro děvčata a umožňovala třeba stavbu vybavené kuchyně, ložnice, obývacího pokoje s krbem a pendlovkami… Zkrátka nabízela hru v domácnosti. Na rozdíl od pozdějších stavebnic pro dívky bylo LEGO Homemaker pouze ve standardní černé, žluté, červené, bílé a žluté barvě. Během 13 let LEGO vydalo 32 stavebnic Homemaker, v roce 1984 výrobu ukončilo.

LEGO Scala a LEGO Paradisa

Mezi lety 1979-80 a 1997-2001 vznikala stavebnice LEGO Scala, určena primárně pro mladší dívky. Zásadním rozdílem bylo, že stavebnice neobsahovaly minifigurky, ale Scala panenky, které svou velikostí i vizáží připomínaly barbíny. Panenky měly své oblečky, domečky nebo nádobí k vaření.

Pro starší děvčata později vznikla série LEGO Paradisa, která se soustředila spíše na prázdninová témata. Pláž, jízda na člunu, surfování, jízda na koni a také nové typy LEGO figurek, které měly například culíky, rtěnky, řasy či krátké topy a růžové stavební kostky, představovaly podstatnou změnu ve stavebnicích určených pro dívky.

LEGO Belville

Další stavebnice pro dívky, LEGO Belville, vznikala mezi lety 1994 a 2009. Podobně jako u Scaly stavebnice neobsahovaly klasické figurky, ale větší Belville panenky, se kterými se díky pohyblivým kloubům skvěle pohybovalo. Stavebnice hrály nejčastěji růžovými a fialovými barvami a nabízely scény jak z pohádek a fantastických světů, tak z každodenního života.

LEGO Friends

Městečko Heartlake plné barevných kaváren, módních salonů a květin a k tomu pětice kamarádek, které mají kabelky, rtěnky, šperky a také štěňata a koťata. Typicky dívčí scénář série LEGO Friends však zvedl vlnu nevole u některých rodičů. Z jedné strany znělo, že stavebnice je až příliš přehnaně holčičí, z druhé strany, že neumožňuje technické skládání. LEGO se však těmto nařečním bránilo, sérii Friends totiž designovalo na základě výsledků výzkumu: o takový scénář si řekly samy dívky.

I přes vzpouzení rodičů, si LEGO Friends našlo u děvčat oblibu po celém světě, i díky televiznímu seriálu, který příběhy dívek popisoval. Ze strany kreativců proto nešlo o šlápnutí vedle, ale o trefu do černého. I letos se některé ze stavebnic LEGO Friends drží v první desítce oblíbenosti. A to nejen v ČR, ale i světě. 

Princezny

V roce 2012 vznikla série LEGO Disney Princezny, díky které si dívky mezi 2-5 lety mohly hrát se Sněhurkou, Popelkou, Šípkovou Růženkou a Ariel. Krásné princezny, které umí mluvit se zvířátky, se po úspěchu v rámci LEGO DUPLO začaly vyrábět i pro děti od 5 -12 let. Postupem času se začaly objevovat další princezny: Zlatovláska, Merida, Anna, Elsa… Popularitu těchto stavebnic doprovázely seriály a filmy, jako třeba Ledové království. V některých stavebnicích nechyběli ani princové, takže pohádková hra byla kompletní.

Tajemný svět elfů

V roce 2015 vyšly další stavebnice pro dívky, tentokrát jako kolekce LEGO Elves. Příběh holčičky, která se teleportovala do země Elvendale a hledala cestu zpátky, nabízí spoustu stavění v krásném světě elfů plném magie.

LEGO pro holky?

Holčičí stavebnice spojují dobrodružné stavění a hru s panenkami v jednom. Není na škodu, že takové stavebnice existují – pokud se totiž zamyslíme například nad českou stavebnicí Merkur, viděli jste někdy nějaké děvče, které by si s ní hrálo? Dívky potřebují holčičí stavebnici, která nebude tak technicky náročná. A těm technicky zdatnějším nic nebrání v tom, aby vyzkoušely například LEGO Architecture.

Designéři LEGO názory stavitelů a stavitelek doopravdy poslouchají. Když si například sedmiletá dívka stěžovala, že LEGO panáčci jsou zábavnější než LEGO holky, které se jen válí na pláži nebo sedí doma, LEGO zareagovalo a do stavebnice Výzkumný institut zapojilo i vědkyni ženského pohlaví.

 

 

Kostičky Lega

email: obchod@kostickylega.cz

Někdo LEGO jenom prodává. My ho milujeme. A díky tomu víme, proč si LEGO kupujete a co od něho očekáváte. Rádi o „legu“ i píšeme, zjišťujeme o něm zajímavosti, podrobnosti. LEGO je prostě vášeň na celý život.