Kostickylega.cz se přestěhovali na novou doménu kostickyshop.cz, fungujeme bez omezení.
 obchod@kostickylega.cz  +420 602 312 854
 stavebnice
Dle série
Dle věku
U nás je možné platit pomocí

Jak vyčistit kostičky LEGO?

Kostičky LEGO jsou prakticky nesmrtelnou záležitostí každého dětského pokojíčku. I když jsou kostičky velice odolné, neznamená to, že byste jim neměli čas od času věnovat lehkou péči. Kvůli jejich častému používání se kostičky snadno zanesou prachem, nečistotami, mikroby a bakteriemi. I když se vám mohou zdát kostičky na první pohled čisté, zamyslete se, jak dlouho už je vaše dítko používá, kde všude byly a čím vším si zřejmě už prošly. Není to právě pěkná představa, že? Naštěstí existuje několik jednoduchých způsobů, jak LEGO kostičky rychle a efektivně vyčistit.

Teplá voda, saponát, houbička

Kostičky můžete omýt v teplé vodě (neměla by mít více než 40 °C) za pomocí jemné žínky či čisté houbičky (pamatujte – v kuchyňské houbičce se ukrývá až 82 miliardy bakterií, což je víc, než v záchodové míse). Na ohyby a těžko dostupná místa můžete použít starý zubní kartáček. Do vody můžete přidat kapku saponátu, čímž bakterie a mikroby efektivně odstraníte. Nezapomeňte ale poté kostičky řádně opláchnout čistou vodou. Pozor – kostičky LEGO rozhodně nepřijdou do myčky – vysokými teplotami a použitým koncentrovaným saponátem by mohlo dojít k jejich nenávratnému poškození.

Kostičky s nálepkami, elektrickými součástkami či pochromované LEGO byste měli omývat výhradně navlhčeným hadříkem či žínkou. Koupel v teplé vodě by takovým dílkům nemusela udělat dobře a nálepky by se mohly odlepit či porušit. U těchto kostiček tedy při čištění postupujte šetrně a opatrně.

Pokud chcete LEGO kostičky vydezinfikovat, můžete k tomuto účelu použít vinný ocet – na každý hrnek teplé vody použijte ¼ hrnku octa. Neměli byste coby dezinfekci používat bělidlo, které může kostičky zbavit jejich zářivých barev. Nechte kostičky alespoň 10 minut odmočit a pak je opláchněte čistou vodou.

Kostičky byste neměli dávat sušit do sušičky, do trouby nebo mikrovlnky. Neměli byste je ani vysoušet fénem – vysoké teploty kostičkám rozhodně neprospívají, mohou i změnit tvar, tudíž by do sebe již nešly dobře zacvaknout. Nejlepší je nechat očištěné LEGO kostičky uschnout na ručníku.

Patří LEGO do pračky?

Klasické LEGO kostičky můžete dát i do pračky, je zapotřebí ale myslet na to, že do pračky nepřijdou kostičky s polepem, s elektrickými součástkami, s pochromováním nebo takové, které se mohou snadno zlomit.

Kostičky nasypte do povlaku, aby v pračce volně nepoletovaly a nezapadly do míst, odkud byste je už nikdy nemuseli dostat. Perte maximálně na 30 °C a před zapnutím cyklu vypněte ždímání. Vyprané dílky poté rozložte na ručník a nechte uschnout.

Jak můžete vidět, péče o LEGO kostičky je velice rychlá a snadná a vy budete mít dobrý pocit z toho, že si vaše dítko hraje s čistými hračkami bez mikrobů. Nyní vzhůru do dalšího dobrodružství v LEGO světě!

Kostičky Lega

email: obchod@kostickylega.cz

Někdo LEGO jenom prodává. My ho milujeme. A díky tomu víme, proč si LEGO kupujete a co od něho očekáváte. Rádi o „legu“ i píšeme, zjišťujeme o něm zajímavosti, podrobnosti. LEGO je prostě vášeň na celý život.