Kostickylega.cz se přestěhovali na novou doménu kostickyshop.cz, fungujeme bez omezení.
 obchod@kostickylega.cz  +420 602 312 854
 stavebnice
Dle série
Dle věku
U nás je možné platit pomocí

Funkční superauto celé z LEGO? Žádný problém!

Stavěj doopravdy. To je slogan, který LEGO používá u svých Technic stavebnic. A i když jsou jejich modely aut a strojů propracované do posledních detailů, tvůrci LEGO se rozhodli zajít ještě dál. Chtěli skutečně stavět doopravdy. A tak postavili auto. Je celé z LEGO kostiček a jezdí až 30 km/h.

Když auto, tak to nejlepší na světě

Nebyli by to však autoři LEGO, aby si vybrali nějaké sérově vyráběné levné auto. Vybrali si to nejrychlejší auto na světě, Bugatti Chiron. To se v reálu pyšní 8-litrovým motorem W16 a maximální rychlostí přesahující 400 km/h. V LEGO měli však nižší ambice, se svým autem nechtěli trhat světové rekordy v rychlosti, stačilo jim, aby bylo funkční a dalo se řídit. Což je, vzhledem k tomu že používali pouze kostičky LEGO a k pohonu technologii Power Function, která pohání jejich běžné modely, velmi ambiciózní cíl.

Co se týče samotného modelu, práce na něm zabraly neuvěřitelných 13 438 hodin. Pokud by na něm tedy pracoval jeden člověk 24 hodin denně, zabralo by mu to 560 dní. A pokud by pracoval pouze na 8 hodinové směny, stavěl by celý model více než 4 a půl roku. Na stavbě Bugatti se však podílel velký tým stavitelů a model byl dokončen mnohem dříve. Zajímavostí je, že tento unikát vznikl v České republice, v kladenské LEGO továrně.

Dílek po dílku…

Zmenšený model Bugatti, kterým se tvůrci inspirovali, se skládá z 3599 kostiček. K postavení toho ve skutečné velikosti jich bylo zapotřebí více než 1 milion. Nebyly to přirozeně dílky jenom ze zmíněné klasické stavebnice Bugatti, ale dílky posbírané napříč 339 různými sadami LEGO Technic. K tomu, aby auto mohlo být pojízdné, stavitelé použili neuvěřitelných 2304 motorů LEGO Power, které pohánějí modely standardní velikosti. A aby mohly správně fungovat, bylo použito dalších více než 4000 ozubených kol a 2000 klikových hřídelí.

Autoři si však vyhráli i s detaily. Model měl po vzoru originálu plně funkční zadní spoiler nebo třeba tachometr. Důležité je také zdůraznit, že až na několik prvků, jako třeba kola, bezpečnostní pásy nebo logo Bugatti, které pocházely z originálního Chironu, byla celá konstrukce skutečně z LEGA. A na celý model nepadla ani jedna kapka lepidla!

Testování jako u opravdového závodního auta

Vzhledem k tomu, že samotný model váží 1500 kg, což je pouze o 400 kg méně než originál, výkon motoru odhadovali tvůrci pouze na 5,3 koní. Jestli to bude stačit na to, aby auto bylo pojízdné, bylo ve hvězdách a nezbývalo než to vyzkoušet. A kde jinde takový vůz otestovat, než na zkušební trati Ehra Lessien u Wolfsburgu v Německu, kde bylo poprvé testováno i originální Bugatti Chiron. A koho jiného posadit za volant tohoto unikátu, než Andyho Wallace, bývalého vítěze Le Mans a testovacího jezdce Buggati.

A zkoušky dopadly na výbornou. Model byl opravdu plně funkční a pojízdný a údajně je možné s ním jezdit až 30km/h. Momentálně však putuje po výstavách po celém světě, aby jeho krásu mohli obdivovat fanoušci ze všech zemí.

Pokud by i vás lákalo postavit si vlastní Buggati, ale nemáte zrovna v garáží místo na milion kostiček lega a několik měsíců volného času, máme pro vás dobrou zprávu. Model si můžete koupit i v měřítku 1:8. A věříme, že i v této velikosti vám dá chvíli zabrat.

 

Přejít na stavebnice LEGO TECHNIC

Kostičky Lega

email: obchod@kostickylega.cz

Někdo LEGO jenom prodává. My ho milujeme. A díky tomu víme, proč si LEGO kupujete a co od něho očekáváte. Rádi o „legu“ i píšeme, zjišťujeme o něm zajímavosti, podrobnosti. LEGO je prostě vášeň na celý život.